Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις Σερβίας- ΕΕ.

serbia_ee

«Σημαντικό μήνυμα» όχι μόνο για τη χώρα αλλά για όλη την περιοχή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ, δήλωσε η Κάθριν Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον δήλωσε πως αναμένει ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα «επικυρωθεί» η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τον Ιανουάριο του 2014, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα είναι ένα «σημαντικό μήνυμα» όχι μόνο για τη Σερβία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

   «Εκτιμούμε πως η έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό μήνυμα για τη Σερβία, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε η κ. Άστον, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

   Η κ. Άστον αναμένει πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει επαναβεβαίωση της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, τον Ιανουάριο του 2014.

   «Νομίζω πως τόσο το Κόσοβο όσο και η Σερβία αποτελούν μοντέλο που θα πρέπει να εμπνεύσει και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα και να προχωρήσουν μπροστά» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

   Σε ό,τι αφορά τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, η κ. Άστον ανέφερε ότι ήταν πραγματική ευχαρίστηση γι’ αυτήν να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν διεξαχθεί 20 γύροι συνομιλιών.

   «Ορισμένες απ’ αυτές τις συναντήσεις είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των 14 ωρών […] Τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε είναι ορατά απ’ όλους» υπογράμμισε.

   Σημείωσε δε, ότι τα αποτελέσματα ορισμένες φορές ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες που υπήρχαν- π.χ. στην περίπτωση των τοπικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο.

   Η κ. Άστον εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως οι συνομιλίες για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με το Κόσοβο θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

   Επεσήμανε δε, πως δεν τίθεται ζήτημα για τη σημασία της βοήθειας, από την πλευρά της ΕΕ, για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

«Ιστορική στιγμή» η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, τονίζει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο

Την ειλικρινή, όπως τόνισε, ικανοποίησή της για την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

   «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Σερβία και τα Βαλκάνια» δήλωσε η κ. Μπονίνο σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

   Η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ανέφερε ότι η χώρα της ενθάρρυνε και στήριζε πάντα την ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές του για την εφαρμογή μέτρων, τα οποία συμφωνήθηκαν από κοινού με την Πρίστινα, στις 19 Απριλίου, στις Βρυξέλλες (σ.σ. πρόκειται για τη συμφωνία σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, η εφαρμογή της οποίας υπήρξε η βασική προϋπόθεση προκειμένου να «ανοίξουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ).

   Η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίου, κατέληξε η κ. Μπονίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

About garddam

Δημοσιογραφικό Ενημερωτικό Portal
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε